در زبان ایتالیایی به بارتندر، باریستا می گویند. باریستا فردی است که در ساختن و سرو کردن انواع نوشیدنی های تخصص دارد. آنها معمولاً تو کافی شاپ ها کار می کنند. همچنین اغلب باریستاها کاری بیش از درست کردن نوشیدنی های خوش طعم می کنند. آنها بعضا در انبارداری، صندوق داری و حل مشکلات کمک زیادی می کنند. داشتن مهارتهای شنیداری، ارتباط شفاهی و روابط سازمانی نیز برای بسیاری از کارفرمایان مهم است. انعطاف پذیری برای کار در صبح ها، شب ها و نیز آخر هفته ها برای کار در این حرفه اهمیت دارد. داشتن مهارت های خدمات مشتریان اگرچه الزامی نیست ولی می تواند برای استخدام یک برگ برنده باشد.
برای باریستا شدن دوره های آموزشی شامل بو دادن دانه های قهوه، تکنیک های دم کردن، بخار دادن شیر و بهداشت ماشین آلات وجود دارد.
شرح شغلی یک باریستا
باریستا ها مسئولیت های متنوعی دارند از آماده کردن نوشیدنی تا خدمات مشتریان. از دیگر وظایف یک باریستا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- خدمات مشتریان: دوستانه و اجتماعی بودن
- قابل اعتماد بودن: به موقع بودن
- دانش: گذراندن دوره های چند هفته ای برای آشنایی با مبانی قهوه و چگونگی ساخت آنها
- سرعت و کارایی: کار کردن مثل اختاپوسی با چند بازو، چندکاره بودن، داشتن سرعت بدون خطا
- کار گروهی: پشتیانی از افراد تیم در زمان شلوغی و تحت فشار
- خونسردی: حفظ آرامش در شرایط بحرانی و پرتنش
- اهمیت به جزئیات: تمیز، ایمن و خشک بودن میز کار و ماشین آلات
- فروشندگی: فروش بیشتر به مشتریان
- مدیریت نقدینگی: کار با سیستم سفارش گیری و صندوق داری
- ارتباطات: توانایی برقراری ارتباط شفاهی و کتبی
همچنین گرفتن سفارش، خوشامد گفتن به مشتریان و …. از سایر وظایف یک باریستا بشمار می روند. یک باریستا خوب باید حافظه ای قوی نیز داشته باشد تا عادات مشتریان دائمی را نیز بیاد بیاورد و مشتریان قدیمی را به اسم و نوع نوشیدنی هایی که بیشتر سفارش می دهند بشناسد.
مهارت های سخت مورد نیاز باریستا:
- توانایی استفاده از ماشین آلات دم کردن قهوه معمول
- آشنایی کامل با استانداردهای ایمنی و بهداشت
- آشنایی با سیستم نرم افزار صندوق داری
مهارت های نرم مورد نیاز باریستا:
- رفتار تیم محور
- روحیه بشاش و رفتار دوستانه
- قابلیت حل مسئله بصورت خلاقانه
باریستاها باید کار کردن با انواع ماشین آلات از فر، توستر، آسیاب، بخارساز، قهوه ساز حرفه ای و صنعتی، بلندر، روستر و … را بخوبی بداند.
یک باریستا باید تخت فشار بتواند کار کند و قابلیت چند منظوره بودن هم داشته باشد چراکه کافی شاپ ها بعضاً خیلی شلوغ می شوند. از آنجایکه باریستا بیشتر زمان کاریشان روی پا هستند باید استقامت و شرایط فیزیکی خوبی داشته باشند.
سوالاتی که باید از خودتان قبل از استخدام یک باریستا بپرسید
از باریستا جدید خود چه می خواهید؟
آیا می خواهید باریستای شما در آشپزخانه کار کند یا پشت بار؟
آیا باید از نظر زمانی برنامه ای انعطاف پذیر داشته باشد تا هر وقت نیاز بود کمک کند؟
چند ساعت کار از باریستای خود می خواهید؟
چه سطح از تجربه کاری برای شما ایده آل است؟
چه نوع رفتاری باید داشته باشد؟
چه شخصیتی باید داشته باشد تا با سایر اعضای تیم تان جور شود؟
۵ نکته برای استخدام یک باریستا خوب
استخدام یک باریستا عالی مثل یک شکار عالی می باشد، سخت است ولی به زحمتش می ارزد!
-
بدانید دنبال چه می گردید
دنبال صفاتی همچون آموزش پذیری، انعطاف پذیری، مهارت های ارتباطی خوب و مهارت های مربوطه در کنار سایر صفات و ویژگی های منحصر بفردی که به عنوان مالک یا مدیر یک کافی شاپ در نظر دارید باشید.
-
سوالات درست بپرسید
قبل از مصاحبه، به عنوان مصاحبه کننده حتماً خودتان را آماده کنید و یکسری سوال با هدف ارزیابی صفات و مهارت های مورد انتظار خود طراحی نمایید. از سوالاتی که جواب آن آری یا خیر باشند کمتر استفاده کنید. به کاندیدا فرصت بدهید تا حرف بزند تا شخصیت او را بهتر بشناسید. وقتی کاندیدا حرف می زند به جزئیات توجه کنید (نه فقط آنچه می گوید بلکه به به نحوه گفتن وی و زبان بدن او توجه نمایید)
-
پنل مصاحبه داشته باشید
حتی اگر تصمیم گیرنده نهایی شما هستید بهتر است که چند نفر با دیدگاه های مختلف با کاندیداها مصاحبه کنند. اجازه بدهید سایر پرسنل شما نیز در مصاحبه حضور یابند و از دیدگاه خود سوالاتی را مطرح کرده و نظر خود را اعلام نمایند. سعی کنید مصاحبه ها دو مرحله ای باشد و در مرحله دوم مدیر کافی شاپ و … حضور داشته باشند.
-
از کارفرمایان قبلی استعلام بگیرید
از کاندیدا اجازه بگیرید تا در صورت تمایل با کارفرمایان قبلی آنها تماس بگیرید. البته ممکن است کاندیدا همه کارفرمایان خود را اظهار نکند اما فراموش نکنید که سوالات زیر را از کارفرمای قبلی بپرسید:
سمت و تاریخ شروع و پایان کار؟
آیا وی را دوباره استخدام میکرد؟
آیا ترفیع داشته اند؟
آیا به موقع سرکار حاضر می شدند؟
نقاط قوت وی چیست؟
آیا چیز دیگری وجود دارد که لازم است ما قبل از استخدام وی بدانیم؟
-
از انتظار یا اشتباه کردن نترسید
شما نباید اجازه بدهید فشار پیدا کردن یک نفر منجر به استخدام یک فرد اشتباه در مجموعه تان شود. بالاخره شما از بین کاندیداهای اصلح بهترین گزینه را انتخاب خواهید نمود. اما اگر اینطور نبود و انتخاب بهترین گزینه به دلیل کمبود کاندیداهای مورد نظر شما میسر نبود عجله نکنید. خیلی از پوزیشن ها نیازی نیست که سریعاً پر شوند. از طرفی انتخاب فرد اشتباه علاوه بر هدر دادن هزینه های آموزشی، باعث بوجود آمدن ناهماهنگی بین پرسنل شما و سردردی برای همه خواهد شد. به حس خود اعتماد کنید چراکه با داشتن چند مصاحبه به یک کاندیدا نمی توانید همه چیز را راجع به او بدانید و به یاد داشته باشید اگر یک نفر را به اشتباه استخدام کردید، دنیا به پایان نرسیده است. فقط پروسه جایگزین کردن نیروی بد را طولانی نکنید چون نه برای کارکنان شما خوب است و نه به نفع کسب و کار شماست.