میزبان و مهمان وقتی در یک مکان عمومی مانند رستوران خصوصاً رستوران های Fine-Dining به عنوان ویتر و مشتری یا سرویس گیرنده و سرویس دهنده حاضر می شوند باید یکسری اصول تشریفاتی را رعایت کنند. دانستن اصول تشریفات از سوی مهمانان حائز اهمیت است مانند نحوه نشستن، غذا خوردن و استفاده از قاشق و چنگال ها و در نهایت پرداخت صورتحساب که رعایت آنها نشان دهنده تربیت شخصی هر فرد و احترام او برای سایر دوستان یا افرادی که با آنها برای صرف شام یا نهار به رستوران آماده است می باشد. اما اهمیت دانستن و رعایت اصول میزبانی، پذیرایی و تشریفات توسط ویترها فوق العاده واجب و ضروری می باشد بنحوی که عدم توجه به جزئیات تشریفاتی نشان دهنده غیر حرفه ای بودن یک رستوران و پرسنل آن و اهمیت و احترام قائل نشدن آنها برای مشتریان شان می باشد.
پس بهتر است بدون در نظر گرفتن اینکه آیا مخاطبین یا مهمانان یک رستوران با اصول تشریفات آشنایی دارند یا خیر به پرسنل سالن خود و خصوصاً ویترها آموزش های جامع و کافی در خصوص اصول تشریفات و پذیرایی بدهیم تا باعث سوء تفاهم و نارضایتی احتمالی مشتریان خود با هر سطح از توقع و تعلیمات اجتماعی نشویم.
رستوپرو برگزار کننده دوره های آموزشی پذیرایی و تشریفات بصورت اختصاصی (ویژه رستوران ها) و عمومی (ویژه پرسنل علاقمند به ارتقای مهارت های خود) می باشد. این دوره ها توسط اساتید مجرب و متخصص در زمینه تشریفات مجموعه های هاسپیتالیتی و گاسترونومی تدریس شده و می تواند با صدور مدرک معتبر بین المللی برای هنرجویان همراه باشد.
اما قبل از آشنایی با سرفصل های آموزشی این دوره ها که بصورت کوتاه مدت و فشرده یا بصورت پودمانی برگزار می شود با نکات تشریفاتی برای ویترها کمی بیشتر آشنا شویم. اگر می خواهیم بدانیم که چطور می توانیم یک ویتر خوب باشیم باید تشریفات ویتری را ابتدا یاد بگیریم. اگر بر اصول تشریفات تسلط داشته باشیم یعنی کارآمد تر خواهیم بود و انعام بیشتری دریافت می کنیم.
در ادامه با ۲۰ نکته تشریفاتی که یک ویتر حتما باید بداند آشنا می شویم:
- خوش برخورد باشیم. خیلی گرم به هر کسی که از درب وارد می شود خوشامد بگوییم.
- اگر تعدادی از مهمانان هنوز به رستوران نرسیده اند و در راه هستند، به افرادی که رسیده اند به توجه به تعداد نهایی مهمانان میز مناسب جهت انتخاب معرفی کنیم.
- توجه کنید اما فضولی نکنید (سر زده و ناخوانده مزاحم کسی نشوید) بطور مداوم سالن پذیرایی را بازدید کنید و اگر یکی از مهمانان به توجه احتیاج داشت حتی اگر میز شما نبود یا به او کمک کند و یا به او بگویید سریعاً ویتر خودشان را صدا میفرستید.
- کار شما کمک کردن است. هیچ وقت نگویید نمی دانم مگر اینکه در جواب به سوال یک مهمان سریعاً اضافه کنید …. اما می پرسم و بتون اطلاع می دهم.
- صبور باشید و منتظر فرصت مناسب باشید. هیچ وقت صحبت دیگران را قطع نکنید. منتظر یک وقفه مناسب باشید. همچنین تا زمانیکه همه غذایشان را تمام نکرده اند ظرف ها را جمع نکنید.
- اگر رستوران یک غذا یا نوشیدنی را تمام کرده یا سرو نمی کند قبل از اینکه منو را بخوانند و چیزی را سفارش بدهند که شما ندارید، آنرا به اطلاع مهمانان برسانید.
- همیشه تمام اشتهاآورها، پیش غذاها و دسرها را با هم در یک زمان بیاورید (منظور اینکه مثلاً دسر همه مهمانان را با هم سر میز بیاورید و اگر دسر یکی حاضر نیست، دسر بقیه را هم نیاورید) هرگز یک مهمان را گرسنه رها نکنید در حالیکه بقیه در حال لذت بردن از غذاهایشان هستند.
- از سمت چپ مهمان و با دست چپ سرو کنید و با دست راست و از سمت راست مهمان جمع کنید.
- قاشق و چنگالی که به صورت X یا ضربدری قرار گرفته باشند به این معنی است غذای آن فرد هنوز تمام نشده است. اگر چنگال و چاقو بصورت موازی قرار گرفته بود، مهمان غذایش را تمام کرده و شما می توانید با فرض اینکه بقیه هم تمام کرده باشند ظروف را جمع کنید.
- هیچ وقت به یک مشتری دست نزنید خصوصا وقتی که چیزی (مثلا نوشیدنی) روی آنها ریخته باشید.
- اگر از یک مشتری سوال کردید که غذایش چطور بوده و او نیز به مشکلی در غذا اشاره کرد، آن مشکل را رفع کنید.
- هرگز یک همکار را برای یک کار اشتباه سرزنش نکنید. چه میزبان، چه سرآشپز، چه کمک پیشخدمت یا حتی اگر ایراد از آب و هوا باشد. فقط مشکل را حل کنید.
- به این حقیقت که مهمان تازه از راه رسیده ممکنه تنهایی غذا بخورد توجه نکنید. از وی بپرسید که آیا رزرو کرده و اگر نه بپرسید آیا دوست دارد پشت بار بشیند.
- جلب توجه نکنید. با همکاران خود آنقدر بلند صحبت نکنید که مشتری بشنود و جلوی چشمان مشتری چیزی نخورید و نیاشامید. پشت سر مهمانان یا همکاران خود بلند صحبت نکنید بطوریکه مهمانان بتوانند بشنوند.
- هیچ وقت به لبه لیوان ها دست نزنید. از پایه یا دسته لیوان ها و کارد و چنگال ها را بگیرید.
- ظروف (لیوان ها و کار و چنگال ها) را بهم نزنید. صدای آنها نباید بلند درآید.
- اگر سفارش مشتری را به خوبی متوجه نشده اید، دوباره برای اطمینان با تکرار سفارشی که متوجه شده اید از درست بودن سفارش وی اطمینان حاصل کنید. هیچ مشتری دوست ندارد وقتی بقیه غذاهایشان آماده شده و در حال میل کردن هستند منتظر تصحیح سفارش و غذای خود باشد. اگر مشتری گفت غذایی که در غذایی که سفارش داده شده اشتباه شده هرگز نگویید که مشتری اشتباه کرده و غذا را اشتباه سفارش داده است.
- هیچگاه برای سرو کردن غذای یک مشتری وارد حریم شخصی مهمان دیگر نشوید.
- از ضربه زدن و به صدا در آوردن میز و صندلی ها اجتناب کنید.
- هرگز یک بشقاب پر از غذا را بدون پرسیدن مشکل غذا جمع نکنید زیرا واضح است که چیزی مشکل داشته است.
برای آشنایی با صدها نکته ریز و درشت دیگر در زمینه پذیرایی و تشریفات کارفرمایان محترم می توانند کلاس های اختصاصی برای پرسنل خود گذاشته و یا بطور انفرادی آنها را در دوره های پودمانی ثبت نام نمایند. همچنین علاقمندان نیز می توانند برای افزایش معلومات و مهارت های خود در این زمینه بطور شخصی در این کلاس های ثبت نام نمایند. خلاصه سرفصل های این دوره های آموزشی بشرح زیر می باشد:
-
دوره تشریفات و پذیرایی در اصناف شامل رستوران، کافی شاپ و غیره
-
تشریفات و پذیرایی در جلسات اداری، همایش و سمینار ها
-
دوره تشریفات و پذیرایی مقدماتی شامل آداب معاشرت، مبانی و مفاهیم تشریفات
-
دوره تشریفات و پذیرایی پیشرفته شامل حریم و فاصله ها در مراودات
-
دوره تشریفات تجاری، دیپلماتیک و بین الملل CIP/VIP